Bir iş fikrinden iş çıkarmak !

Genç nüfus oranının tavanlarda dolaştığı bir ülke Türkiye. Kalabalık bir ülkeyiz ve giderek de kalabalıklaşıyoruz. Üstelik toplumun çocuk yapmaya ve gençleşmeye teşvik edildiği bir dönemdeyiz. Çok şanslıyız. Neden mi? Aslında bu coğrafyada kaynak sıkıntısı yok. Ekonomik göstergelere baktığımızda yıllardır büyüyen bir yapı var. Arada krizler yaşıyoruz ama bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Daha hızlı büyüme için daha yeni iş fikirlerine ve bu fikirlerden iş çıkarmaya ihtiyacımız var.

Ya işsizlik? Büyüyen ekonomilerde işsizlik düşük olur. Bizde rekor üstüne rekor kırıyor. Milyonlara varan genç insan çıkış yolu arıyor…para kazanmak, kendi ayakları üstünde durmak daha da önemlisi başarmak, değer yaratmak istiyor. Herkesin aklında iş fikirleri, projeler, projeler ve projeler. Proje kelimesi her yerde. Toplumsal hayatımızın bir parçası olmuş durumda “abi süper bir projem var” cümleciği.

Yeni fikirlerle geliştirilmiş projelere, iş planlarına ihtiyacımız var. Girişimciliğin artması sayesinde çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmak mümkün. Bu hem ruh meselesi hem de planlama. İşte bu yüzden aklınıza gelen bir iş fikrini projem var diye etrafınıza satmadan önce yapmanız gerekenleri kısaca özetlemek istedim.

Unutmamak gerek;

Fikrin neyse zikrin odur. Ve de…akıl akıldan üstündür.

Nasıl iş fikri bulurum?

1. Kendiniz yeni bir fikir geliştirebilirsiniz.

2. Başkasının fikrini kopya çekersiniz.

3. Başkasının fikrini kopya çekip geliştirebilirsiniz.

4. İyi bir fikri satın alabilirsiniz.

5. Hiçbir fikriniz yoktur ama paranız vardır, proje sipariş edersiniz.

Bir numaradan hareket ettiğinizi düşünerek süreçlerinize katkı sağlayacak adımları aşağıda bulacaksınız. Enerji, sinerji, birlikten kuvvet doğar gibi klasik söylemleri hiçbir zaman unutmamak gerek. Tek başına ne başarabilirsin? Potansiyel kişileri ki bunlar dostların, ailen, samimi iş arkadaşların ya da iş yerindeki tüm ekip arkadaşların olabilir sürece dâhil etmekten çekinmemelisin. Yaratıcı fikirlerin, yeni önerilerin kimden geleceğini kimin hangi kapıyı açabileceğini bilemezsin. Yani PAYLAŞ ve beraber GELİŞTİR!

startup

Adımlar;

1. Yoktan var etme. Önce her şey toz bulutuydu ve şimdi süper bir fikrin var!

2. Fikrini ameliyat masasına yatır. Daha derinlere bakmak gerek.

3. Fikir haritasını çıkart. Beyin fırtınası yaparak odaklanacağın noktaları ve yan etkilerini çizerek çalış. Olası yeni fikirleri ve gelişimini görsel bir şema haline getir, tabloları ve matrisleri kullan.

4. Grup çalışması yap ve genel fikir için bir anket düzenle.

5. Grup çalışmasıyla proje fikri ve geleceği hakkında tartış.

6. Sorun ağacını hazırla, çözümleri tartış ve belirle.

7. Büyük resmi çizmeye çalış, fikri ana hatlarıyla toparla.

8. Projenin, ismini, hedeflerini ve amacını yaz.

9. Araştırma ve analizler yaparak bilgi havuzu hazırla.

10. Proje formatına uygun şekilde iş planını yazmaya başla.

11. Pilot çalışma veya örnek faaliyetler gerçekleştir.

12. Bütçe dahil, iş süreçlerini tek tek anlatan iş planını bitir.

2

One Comment Say something

Comments are closed.