Kara Delik Marketing

Çok bilen karar alıcı ile gerçek dünya arasındaki ince ipte cambazlık yapan pazarlama profesyonellerinin kabusuna ben KARA DELİK MARKETİNG diyorum.

Kara Delik Marketing – yeni bir tür olarak literatüre çelme

İster küçük bir şirket olun ister büyük bir firma, başarıya giden yolun temel bileşenlerden birinin iyi düşünülmüş, doğru dürüst uygulanan pazarlama planında yattığını bilmek gerekiyor. İnanılmaz bir ürününüz ya da hizmetiniz olabilir. Tüketicinin sunduğunuz fırsatları doğal olarak kaçırmaması gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bu hikayede temel varsayım olarak ilgili yönetici kimsenin(karar alıcı) ortalama zekanın üstünde olduğunu göz önüne alırsak mutlaka muhteşem düşünceleri vardır. Planın kendisi de ona kalsa bu düşüncelerin ta kendisidir.

Kalkıştığınız iş her neyse; pazarlama planınızı “çok bilen KARAR ALICI” tek başına ve dikine dikine yaptıysa boşa zaman harcamanın keyifli dünyasına hoş geldiniz. Şimdi bu dünyanın bol para harcama ve kişisel tatmin sarhoşluğundasınız. Rahatlayın. Çekim kuvvetiyle sizi büyülemiş, EGOlarınızı parçık pörçük cilalayan bu şehvet dolu büyüleyici duygunun kaynağı yok edici bir kara deliğe doğru sürükleniyor olmanızdır.

Evet her haliyle bir GELİŞMEKTE olan PAZAR özelliğiyle TÜRKİYE;

Gelişmekte olan şirketleriyle,

Gelişmekte olan çalışanlarıyla,

Gelişmekte olan yönetici sınıfıyla, gelişmekte olan bir yönetim anlayışına sahip. Tersten baktığımızda GELİŞMEMİŞ, OTURMAMIŞ, OLMAMIŞ işler yapılıyor diyebilir miyiz?

Bence çoğunlukla evet.

Küçük ve orta ölçekli binlerce firmanın kurucuları, sahipleri ya da üst düzey yöneticileri hep “gelişmekte olanın” içindeler. Bunu kabul ederler mi, eder miyiz/misiniz ?

Ben ediyorum. Ettiğim için de kendime aşırı güvenmiyorum. Aşırı güvenmediğim için de farklı destek kanallarına sonuna kadar açığım.

Kara Delik Marketing diye bir uydurma kavram ortaya atmamın sebebi ise piyasalara olan kızgınlığımdan ileri geliyor. Pazarlama ve reklam dünyasında harcanan milyar dolarların bu kara delikte yok olup gittiğini düşünüyorum. Hem de göz göre göre. Para kazanmak yeni dünyada çok zor. Rekabet acımasız. Çöpe, boşa, havaya, uzaya karışan pazarlama bütçesini dijital devrim sonrası yeni dünyanın dinamiklerine göre hazırlamak isteyenlere basit önerileri aşağıda bulabilirsiniz.

Şirketinizin kuruluş amacından bağımsız hareket eden bir pazarlama planı düşünemeyiz. İş planınız ise kısa ve uzun vadeli stratejik hedeflerinizi ortaya koyar. Bu hedeflerin başarısı ölçülebilir olmalı ve verilerle takip edilerek spesifik olarak değerlendirilebilmelidir. Pazarlama planınız bu iş hedeflerinizin denkleminde en önemli verileri oluşturur.

marketing-strategy Pazarlama Planı neyi kapsamalı ? KARA DELİKLERDEN KAÇIN !

1.) Ana Hedefinizi belirleyin: Temiz, net, anlaşılır bir hedef koyarak pazarlama planınıza başlamanızı tavsiye ederim. Bu düşünme ve tasarlama için biraz olsun zaman harcamak demek olsa da şirketinizin genel hedefleri ve amaçları açısından planınızın tutarlılığını ortaya koyacaktır. Gerçekten neyi başarmak istiyorsunuz?

2.) Ulaşmak istediğiniz hedef kitlenizi analiz edin: Derdinizi kime anlatacaksınız? Ürün veya hizmetinizle kimler ilgilenir. Bu insanlar ne yer ne içer, nerde kalır, nasıl yaşar…İlgisini çekmek istediğiniz bir kitle var. Bu kitlenin sonunda satın alma kararını da değiştirmek istiyorsunuz. Doğru hedef kitleniz bu durumda kimler olabilir? Sizden başka sektörler de bu hedef kitleye ulaşmaya çalışıyorsa bu durumları incelemeyi unutmayın. Rakipleriniz varsa durumlarını analiz etmekten çekinmeyin, veri toplamaya çalışın. Genel ekonomik koşullar bu hedef kitlenizi pozitif yada negatif etkileyebilir mi?

3.) Pazarlama stratejinize uygun planınızı adım adım yazın: Çok büyük şirketler düzenli aralıklarla bitmek bilmeyen reklamlarıyla hayatımızın bir parçası olurlar. Bu ürünlerde veya hizmetlerde kampanyalar hep vardır. Hep avantaj sunarlar. Avantajlar sıradanlaşmıştır ama hedef kitlenin ilgisi ayakta tutulduğu sürece harcanan bu emekler boşuna değildir. Araştırma şirketleri de bu planların başında ve sonunda ölçümleme yapar, raporlar. Satış rakamları herkesi tatmin eder, işler tıkırındadır. Ama siz böyle yapmayın!

marketing inbound

Birincisi paranızın kıymetini bilin. Herkes gibi yapmayın. Her türlü alternatifi değerlendirin ve bütçenize göre en efektif yöntemleri uygulayın. Bilişim dünyası pazarlamanın önüne yeni trendler kazandırmıştır. Müşterinize içerik sunduğunuz ve doğru iletişim stratejileri uyguladığınız noktada büyümenin engeli yoktur. Ayrıca tanıtımınızı kestiğiniz zaman unutulma riskiniz de olmaz. İhtiyacınız olan bol bol düşünmek, düşündürmek ve yaratıcılığın gücüne inanmaktır. Nasıl başlayacaksınız…yöntem başlıklarına göre faaliyetlerinizi yazın.

4.) Faaliyetlerin sonuçlarını ve zaman planını hesaplayın: Genelde planınız en az altı aydan bir yıla kadar ki bir dönemi kapsayacaktır. Planınızdaki faaliyetlerin her birini zamanlamış olmanız gerekir. Her ay dönüp uygulamalarınızı değerlendirmeniz ve durum kontrolü yapmanızı öneririm. Hedeflerinizi ve amaçlarınızı değerlendirdiğinizde bulunduğunuz noktadan ileriye revizyonlar yapabilirsiniz. Karar verdiğiniz adımları atmış mısınız? Planınızda değişiklik yapmanız gerekir mi? Değişen durumlar var mı? Raporlarınız tatmin edici mi? Tüm bu soruları başarı kriteri gibi düşünüp dürüstçe cevaplamalısınız. Planın işletmenize geri dönüşümü yoksa yeniden planlamaya üşenmeyin.

Önünüzde iş planınız, pazarlama planınız ve sonuçları olduktan sonra yol haritanızı görememeniz mucize olurdu. Gittiğiniz yol içinize siniyorsa devam edin. Sonunda bir uçurum görüyorsanız bilin ki o yolun sonunda bir de kara delik sizi bekliyor. Yani boşa harcanmış zaman, para ve bilinmeyen bir gelecek.

2